Cum Sa Faci Bani Pe Net ?
Pentru cei ce nu stiu deja, Google Adsense este un program cu ajutorul caruia afisezi reclame relevante pe siteul tau si câstigi bani de fiecare data când cineva da click pe una din reclamele afisate. Relevante – înseamna ca daca tu ai un site despre bani pe internet, atunci o sa-ti afiseze anunturi cu siteuri din acelasi domeniu sau unul asemanator. Totul depinde însa de o serie de factori pe care am sa ti-i explic în cele ce urmeaza.

Înainte de asta, e nevoie sa întelegi cum functioneaza Google Adsense. Dupa cum spuneam, afiseaza reclame relevante pe siteul tau. Vestea proasta este ca nu poti sa controlezi ce fel de anunturi va afisa Google pe pagina ta web, în schimb poti influenta acest lucru.

De unde  vin acele reclame?

Simplu. Din Google Adwords. La fel cum tu vrei sa câstigi bani din siteul tau, si alti oameni vor acelasi lucru. Doar ca ei au o suma de bani pe care  o investesc mai întâi ca sa genereze trafic catre siteul lor, apoi sa câstige bani din acesta. Iar aici îsi face aparitia Google Adwords.

Advertiserii (asa cum le zice) se înscriu la G.Adwords, scriu un titlu pentru afacerea lor online si o mica descriere, apoi liciteaza cât vor sa plateasca pentru a le fi afisat anuntul. În cele din urma Google decide pe ce siteuri va pune reclama.

Sa zicem ca un advertiser se decide sa plateasca 1000 de $ pe luna pentru a i se face reclama, dar nu vrea sa ofere mai mult de 50 de centi pentru fiecare click ce duce spre siteul sau. Asta înseamna ca va avea 2000 de vizitatori din G.Adwords în luna respectiva.

Apoi Google decide cât la suta din suma oferita de advertiser va pastra si cât o va oferi celui care afiseaza reclama respectiva (adica celui ce foloseste Google Adsense). Desi acest lucru este pastrat secret, se spune ca Google ar oferi 75-80% din suma respectiva celui ce afiseaza reclama pe siteul sau.

Cum pot câstiga bani din ele?

În primul rând nu ai voie sa dai click pe reclamele proprii. Asta va alerta Google si în cel mai rau caz te vei alege cu contul închis. Daca totusi din neatentie dai click, nu te speria. Cei de la Google au dezvoltat un algoritm care detecteaza acest fel de click-uri si nu ti se va închide contul. Însa te vei alege cu un stegulet rosu. Cu cât ai mai multe stegulete rosii, cu atât mai grava devine problema. În plus, clickul dat nu va genera bani. Asta înseamna ca nu o sa primesti nimic daca ai dat click pe reclama respetiva de pe calculatorul tau.

O sa-ti spun 3 mari metode care te vor ajuta sa câstigi mai multi bani din Adsense:

1. Optimizeaza-ti siteul

Mai tii minte când ti-am spus ca Google afiseaza reclame relevante pe siteul tau? Ei bine, le afiseaza în functie de continut. Degeaba ai tu un site despre „cum sa faci bani pe internet” daca în articole vorbesti despre ce ai facut ieri la munca. Bot-ul de la Google se ghideaza în functie de continut si cuvintele cheie care exista pe siteul tau.

De acum încolo scrie articole cât mai relevante si adauga continut la fel de relevant. Vizitatorii tai vor fi tentati sa dea click mai mult pe anunturi ce tin de tema articolului decât pe anunturi din cu totul alt domeniu.

2. Fa astfel încât reclamele sa nu para reclame

În primul rând oamenii urasc reclamele. Nu-i asa? Spune-mi de câte ori nu te-ai simtit frustrat când ai intrat pe un site si vazând o gramada de bannere, ai renuntat în primele 10 secunde sa mai citesti articolul dorit? Aceeasi poveste e si cu vizitatorii siteului tau.

Daca vrei ca acestia sa dea click pe reclamele respective, atunci fa-i sa creada ca nu sunt reclame. Integreaza-le în continut. Cum faci asta? Uite câteva sfaturi:

a. Schimba designul

Niciodata sa nu lasi culoarea implicita pe care ti-o ofera Google pentru reclamele tale. Adsense îti ofera o optiune de a da aspect reclamelor tale. Asadar, asorteaza backgroundul anuntului cu cel al siteului tau (cel pe care este textul). Apoi renunta la border (la liniile alea care fac anuntul sa para un chenar). Fa-l de aceeasi culoare ca si backgroundul. Titlul reclamei sa fie de aceeasi culoare cu al linkurilor de pe site, iar culoarea URL-ului ce duce catre siteul advertiserului sa fie la fel cu cea a textului.

b. Alege marimea potrivita a reclamei

Google îti ofera posibilitatea de a alege mai multe tipuri de reclama pentru siteul tau. Însa nu toate marimile merg a fi puse si nu toate se integreaza în orice loc de pe site.

Un studiu arata ca anuntul de marimea 336 x 280 da cele mai bune rezultate, apoi cel de 300 x 250. Dar asta nu înseamna ca nu poti folosi alte tipuri de anunturi. Doar ca acele anunturi arata mai mult ca si cum NU ar fi reclame, ci o parte din continut.

Iar pentru celelalte marimi, gândeste-te unde s-ar integra mai bine si unde ar fi tentati vizitatorii sa dea click mai mult. Eu unul nu folosesc bannerul de marimea 468 x 60. Seamana prea mult cu o reclama, ceea ce nu e foarte bine daca vreau sa fac bani din Adsense.

c. Renunta la reclamele de tip imagine

La mine reclamele de tip imagine au dat cel mai mic randament de când folosesc Google Adsense. În plus, vizitatorii sunt tentati sa le ocoleasca, fiindca sunt obisnuiti cu publicitatea pe un site, iar ei nu sunt acolo sa dea click pe reclame ci sa citeasca ceva, apoi sa navigheze în continuare pe pagina ta web.

d. Pune reclama în locuri speciale

Degeaba faci toate aceste optimizari daca nu afisezi reclamele în locuri unde vizitatorii sunt tentati sa dea click pe ele. Iar ca un sfat: când ai 10 reclame pe o pagina, daca toate sar în ochi, vizitatorii vor fi tentati sa le ocoleasca.

Arunca o privire pe siteul tau. Vezi care sunt asa-numitele „puncte de interes” si unde se uita mai mult vizitatorii. Apoi cauta o modalitate de a plasa un tip de reclama acolo.

Oamenii sunt obisnuiti sa citeasca de la stânga la dreapta. Ochiul individului va începe din stânga sus a siteului tau, apoi va continua în jos, tot de la stânga spre dreapta.

De asemenea oamenii se uita mai mult doar în „prima parte” a siteului, ca sa zic asa. Adica partea vizibila fara sa dea scroll.

3. Testeaza

Nu toate sfaturile pe care ti le-am dat s-ar putea sa functioneze. Depinde de modul în care siteul tau e structurat, de continutul acestuia, de tipul de vizitatori etc. Asa ca îti ramâne doar sa testezi.

Pune reclame într-un anumit loc, apoi vezi ce rezultat au. Daca e bine, atunci lasa-le asa, daca nu, schimba modul de amplasare, schimba designul, pâna câstigi destui bani. Nu te îngrijora când efectele n-o sa se vada imediat. Asteapta 3-4 zile pâna sa faci alt test.

Poti câstiga o gramada de bani din Google Adsense. Si partea interesanta e ca e destul de usor, mai ales daca urmezi anumiti pasi, ca cei de mai sus. A face profit din Adsense se rezuma la a oferi reclame relevante vizitatorilor într-un mod în care îi face pe acestia sa dea click pe ele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Top