Kafkianism, kafkaesque, kafkian… Iată câteva cuvinte pe care le folosim adesea, cu uşurinţă, involuntar sau nu, dar care aşează frecvent, în centrul lumii o personalitate – enigmă, cu o imensă popularitate postumă, dar încă un mister pentru cei ce-l studiază şi-l citesc frenetic.
Interferând realismul cu fantasticul, tragicul cu rezonanţa seacă al umorului şi cu subtila ironie, Kafka a oferit în scrierile sale destinul fără perspectivă al omului modern, atomizat în mod grotesc de societatea care îl depersonalizează până la strivire. Frustrarea de normalitate, ilogicul, răsturnarea valorilor, alienarea şi disperarea, stările de anarhie, crizele de moralitate, suspendarea finalităţii, atrag deseori epitetul de “kafkian”. Societatea noastră şi multe instituţii din România, azi îl merită cu prisosinţă.
Vă invităm să explorăm universul lui Kafka, scriitorul încadrat în cele mai acute avangarde care, prin originalitatea, subtilitatea, profunzimea ideilor şi eleganţa stilului, nu a fost egalat valoric, până în prezent, el rămânând marele clasic al prozei neclasice, prin excelenţă, şi emblema spiritului absurdului.
Vă invităm la o serie de ateliere-dialog, despre valoarea operei lui Kafka în secolul nostru, şi a celor care l-au urmat până în prezent, făcând un salt în lumea filmului, a teatrului, a muzicii și artelor vizuale, vizitând suprarealismul, absurdul, expresionismul sau conceptualismul.
Kafka şi noi, Kafka şi Ceilalți. Deschidem dialogul!

27 Noiembrie, ora 19.00

Kafka, note biografice și problema evreității
Expresionism, Avangardă, Suprarealism, Absurd
Producții din domeniile arte vizuale, muzică, film:
- “Kafka and Prague” de Jan Parik (serie fotografică);
- “Călătoriile lui Kafka” de Jan Jindra (proiect fotografic);
- prezentarea graficienei Jamila Maranova;
- albumul “Kafka” de Niegel Kennedy
- “Procesul” /film/ regia Orson Welles

28 Noiembrie, ora 19.00

Secvențe din “Jurnal”
Producții din domeniile teatru, muzică, film:
- “Procesul” /spectacol/ regia Alison Sinclair
- “America” /spectacol/ regia Jan Klata
- “Metamorfoza” /spectacol/ regia Steven Berkoff
- “Colonia Penitenciară”, opera compusă de Philip Glass
- albumul “Metamorfoza” de Philip Glass
- “Castelul” /film/ regia Michael Haneke

INTRAREA LIBERĂ.

Evenimentul marchează aniversarea celor 130 de ani de la naşterea lui Franz Kafka, eveniment celebrat anul acesta, în mod oficial, în întreaga lume, prin numeroase şi diverse manifestări culturale.

Un proiect al Companiei FaPt – Fabrica de Artă şi Producţie Teatrală, finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi.

Parteneri: Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, Librăria Cărtureşti, Tele M, Ziarul de Iaşi, Cronica de Iaşi, Înoraş.ro, IaşiFun.ro, IaşiCity.ro, ArtHouse Central, Cafepedia 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Top