Pentru ca astazi sarbatorim ziua internationala a femeilor, TheBuzz va propune o trecere in revista a celor mai faimoase femei in decursul istoriei.

10.Harriet Tubman


Puțini oameni si-ar putea imagina că o femeie săracă de culoare născuta în sclavie putea  deveni una dintre cele mai cunoscute personalitati ale secolului al XIX, dar  exact asta a devenit Harriet Tubman .
 Născuta în Maryland în jurul valorii de 1821, Tubman a fost o sclava inca   din copilărie, in ciuda faptului ca a fost  căsătoria cu un om  liber pe nume John Tubman. Nemaisuportand sa fie vanduta asemenea unei proprietati, ea a scăpat în cele din urmă în 1849 fugind spre nord.
Ajungand  în Philadelphia, a inceput sa ajute sclavii oferindu-le un adapost in statele din nord. Eforturile ei au făcut din ea o  femeie vânata în sud. În timpul Razboiului Civil a  servit  ca: o asistentă medicală, un cercetas pentru Uniune, și, la un moment dat, chiar ca  spion  al Uniunii.
După război, ea a rămas un avocat neobosit pentru drepturile civile și umane și o figură în mișcare ce dorea sa acorde drept de  vot femeii până la moartea ei în 1913.
După moartea ei, ea a devenit un simbol american. Ea este frecvent menționată ca "Moise a poporului ei", pentru eforturile sale neobosite de a stopa sclavia, servind ca o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de activiști civili.

9.Maria Magdalena 

Mulți ar putea fi surprinși să afle ca una dintre figurile  cele mai obscure din Biblie apare in  această listă, dar ceea ce constituie obscuritate este o opinie subiectivă. În timp ce Maria, mama lui Isus este, probabil, mai bine cunoscuta, dovezile sugerează că Magdala (care în mod tradițional mulți au crezut că a fost o prostituată, o poziție care a fost revizuit de către biserica) poate să fi fost o figură mult mai importantă decât  evangheliile tradiționale sugerează.
De fapt, în conformitate cu unele dintre Evangheliile Gnostice (denumit în continuare "cărțile pierdute" ale Bibliei), ea poate sa fi fost un discipol senior care a contribuit la răspândirea doctrinei creștine în timpul primelor  decenii ale bisericii.
Unii cercetători sugerează chiar ca ea poate să fi fost soția lui Isus, făcând-o subiectul romanului lui Dan Brown. Cu toate acestea, ei influență în biserică timpurie, forțând mulți teologi să ia în considerare revizuirea istoriei creștinismului pentru a include acesta Marie alături de mama lui Isus ".

8.Eleanor Roosevelt

Nici o prima doamnă  nu a avut vreodată mai multă putere și prestigiu decât Eleanor Roosevelt. Una dintre primele femei aleșe  în Senat în 1911 și bine cunoscut pentru implicarea ei cu multe organizații de caritate înainte de a deveni prima doamna.
 Eleanor Roosevelt a acționat în calitate de președinte al persoanelor cu handicap "ochii și urechile" într-un moment  in care  cele mai multe soții ale multor oameni politici au fost delegate cel mult  cu rolul de gazda-șef.
Eleanor Roosevelt a sustinut numeroase conferințe de presă, scria in ziarele vremii si s-a folosit de influența ei considerabilă cu președintele pentru a  depune  presiuni pentru  acceptarea  reformei locuințe și legile drepturilor egale pentru minoritățile rasiale și femei.
 Un tip de ambasador cunoscut pentru calatoriile sale frecvente și discursuri, ea a continuat munca ei după ce președintele a murit în 1945 în loc sa dispara din fundal ca multe alte prime doamne. În 1946 ea a fost numit  delegat la Națiunile Unite nou înființate. În 1947, ea a devenit primul președinte al Comisiei pentru drepturile omului, timp în care ea a ajutat la redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.
Eleanor Roosevelt a transformat pentru totdeauna rolul de prima doamnă și a stabilit un standard pe care multe prime doamen nu l-au putut atinge nici pana astazi



7. Marie Curie

Nascuta in  Polonia, la 7 noiembrie 1867, Marie Curie a testa serios vechea zicală conforma careia locul unei femei era în casă. Un student în mare parte fără nici un ban, care a lucrat ca guvernantă și tutore în timp ce isi urmăresc visul de a deveni un fizician, a reusit sa ajunga  la Paris în 1891, unde a găsit de lucru la laboratorul  fizicianului Gabriel Lippman în timp ce continua studiile la Sorbona.
 În aceasta perioada, ea l-a întâlnit pe  fizicianul și chimistul Pierre Curie, în care găseste un spirit îndrumator. Cei doi se casatoresc in 1895, devenind prima echipa de stiinta din istoria omenirii formata din sot si sotie, astfel cariera lor le-a adus un  premiului Nobel  pentru fizica și a transformat  numele lor  in sinonime cu știința chimiei moderne.
In afară de a fi prima femeie care a câștigat un Premiu Nobel în știință, ea a continuat să se desfășoare  munca soțului ei, chiar si după moartea sa, în 1905 (probabil ca un rezultat al experimentelor cu radiații), astfel ea a  deveni prima femeie șef de laborator la Universitatea Sorbona din Paris și  a câștiga un al doilea Premiul Nobel, de data  aceasta pentru  chimie, in 1911. 

6. Marie Antoinette

Numele ei a devenit sinonim cu luxul ostentativ și indiferența față de greutățile săracilor. Dacă astfel de critici au fost meritate  ea rămâne o sursă de dezbateri, chiar si in ziua de astazi.
Desigur, Marie Antoinette a fost un produs al mediul in care a trait: născuta într-o familie  de  nobili  opulenti, ea nu era diferita  de alte femei din epoca născute într-o astfel de stituatie materiala.
Ea și soțul ei, regele Ludovic al XVI-lea, au devenit pur și simplu o țintă pentru toate inegalitățile și nedreptățile sistemului regal , lucruri ce au dus la transformarea imaginii lor in  simboluri de respingere a monarhismului ca forma  de guvern. 
În esență, ea a fost o victima, o persoana care daca s-ar fi nascut cu o jumătate de secol mai devreme,  nimeni nu ar fi auzit de ea. Având în vedere climatul politic al epocii sale, ea devine celebra nu numai ca un simbol al indiferenței, insa este  de asemenea  prima femeie monarh ce a fost  executata. 

5. Indira Gandhi

Probabil una dintre figurile cele mai controversate ale secolului XX, puțini ar putea nega faptul că ea a fost una dintre cele mai puternice  figurile  politice ale statului Indian.
Iubita și urâta in acelasi timp Indira Gandhi, primul ministru al Indiei(nici o legătură cu liderul spiritual și politic ce poarta acelasi nume același nume), a condus India aproape douăzeci de ani, până la moartea ei provocata de extremistii  Sikh în 1984, transformand-o astfel in prima femeie presedinte asasinata vreodata.
 Mulți au spus ca ar  fi fost un politician corupt fiind condamnată  de asemenea pentru punerea în aplicare a unui program de  sterilizarea forțată într-un efort de a controla creșterea populației din India.

4. Regina Victoria





Puține femei din istorie au avut ocazia de a se pronunța in numele unui  imperiu întreg, dar Alexandrina Victoria Hanovra, fiica lui George al III-lea, fiul Printului Edward, a făcut exact acest lucru. Domnind pentru 63 de ani (1837 - 1901), ea a supervizat un imperiu care se întindea din India până la America, și din Africa la Orientul Îndepărtat.
Desigur, Regina Elisabeta a II-, a domnit aproape la fel de mult timp (din 1952), dar rolul ei este unul ceremonial. Victoria, pe de altă parte, a avut puterea reală și a folosit-o pentru a dubla dimensiunile imperiului  Englez. Ea a format, de asemenea, partidele liberale și conservatoare. Numele ei a devenit sinonim cu o intreaga era istorica  , pe care noi o  numim astazi "Epoca victoriană." Nici măcar George Washington  nu a avut-o eră întreg numita dupa el!


3. Joan of Arc

Ioana d'Arc, o tânără născută  de niste  simpli fermieri, în micul sat din Domrémy, a reușit să învingă o armată britanica bine instruit  și să devina un membru al curții regale în doar un an.
În ce măsură a condus personal armatele din Franța este o sursă de o dezbatere, chiar si astazi, dar majoritatea istoricilor sunt de acord că a fost cu siguranță un strateg si un lider impunător. Capturat în luna mai, anul 1430, procesul ei ulterior si moartea prin ardere pe rug pentru erezie a fost unul dintre procesele cele mai notorii din istorie și a servit prin sporirea reputația ei ca  martir și eroina. Ea a primit ziua ei în instanță,  condamnare pe motiv de erezie a fost mai târziu anulată de către un tribunal ecleziastic în 1456 și în 1920 a fost canonizata  și a devenit unul dintre cei cinci sfinți patroni ai Franței.

2. Cleopatra

Cleopatra, ultimul faraon al Egiptului și iubita lui Iulius Cezar și Marc Antoniu. A fost o persoană dubioasă care si-a ucis surorile și a avut  tendința să se culce cu oricine s-ar putea dovedi util  pentru eforturile sale de a câștiga putere.

Cleopatra este recunoscuta pentu inteligenta si capacitatea de a se folosi de farmecul ei pentru a obtine ce isi dorea, dar si pentru a crea divergente in interiorul celui mai puternic guvern al acelui timp, guvernul roman.
Chiar daca nu a trait destul de mult pentru a prinde aniversarea de 40 de ani,  Cleopatra a supraveghea un imperiu se întinde de la Oceanul Atlantic la subcontinentul asiatic.


1. Maica Theresa

Născut în 1910, în Skopje, Macedonia, după ce a plecat in Irlanda (1928) să învețe limba engleză, ea a fost în cele din urmă trimisa ca misionar în India, unde urma sa  predea  la scoala Loreto din interiorul mănăstirii din Calcuta.
 După încheierea  celui  de-al doilea război mondial, ea a simțit o chemare de la Dumnezeu, chemare ce a indrumat-o sa lucreze cu cei mai saraci cetateni ai Indiei. In 1950, cu doar 13 de membri, a stabilit Misiunea Caritatii,  în cele din urmă numarul membrilor a ajuns la  4.000, membrii care lucreaza in  zeci de orfelinate, aziluri și centre de SIDA, din întreaga lume.
 Munca ei a ajuns repede în atenția comunității internaționale, constituind și inspiratie pentru  nenumărate alte organizații care ii vor urma  exemplul  în multe țări din lumea a treia.
În 1979 a câștigat în cele din urmă Premiului Nobel pentru pace, transformand  numele de Maica Tereza  intr-un sinonim al compasiune și caritatii. Deși, uneori criticat pentru opiniile sale religioase stricte, în special în ceea ce privește avortul, ea a rămas una dintre luminile strălucitoare ale secolului XX până la moartea ei în 1997.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Top